Strona tylko dla osób pełnoletnich.

my-shop-logo-1519559273.jpg

Czy masz ukończone 18 lat ?

TAK

NIE

Oscypek Oryginalny - 1 szt.

Nowy


Ten jest prawdziwy, z certyfikatem z bacówki na Bańskiej Wyżnej. Ze względu na specyfikację produktu ilość ograniczona i TYLKO w sezonie od kwietnia do października.
Producent Góralska Osada, Anna Gubała. 
Skład: min. 70% mleko owcze, mleko krowie (rasa Polska Czerwona), sól, podpuszczka. Wędzony na drzewie olchowo-bukowym, później leżakowany przez dwa tygodnie.

Więcej szczegółów

79,00 zł

Opis


Oscypek  to wędzony owczy ser wytwarzany na Podhalu. Robi się go ręcznie z owczego mleka zwierząt rasy Polska Owca Górska, czasem z niewielką domieszką mleka Polskiej Krowy Czerwonej, w okresie od kwietnia do października. Jak? Po wydojeniu zwierząt zlewa się mleko przez lniane płótno do drewnianego wiadra, aby pozbyć się zanieczyszczeń, np. ździebeł słomy. Mleko pozostawia się na parę godzin do lekkiego nakwaszenia i miesza z mlekiem ze świeżego udoju w miedzianym „koltiku”, zawieszonym nad paleniskiem w bacówce. Następnie do mleka dodaje się tak zwany „klag”, czyli wysuszoną podpuszczkę, która je ścina (albo „klaga”, jak mówią górale). Zwarzoną masę najpierw się rozbija drewnianą łopatką, zwaną ferulą, następnie dodaje nieco gorącej wody, aby kawałki skrzepu się posklejały i opadły na dno naczynia. Na tym etapie masę serową odciska się z serwatki i ugniata w kształt kuli, która jest kilkakrotnie parzona. Następnie z porcji sera formuje się kształt „wrzeciona”. Charakterystyczne oscypkowe zdobienia powstają poprzez odciśnięcia sera w rzeźbionym, drewnianym pierścieniu zwanym „oscypiorkiem”. Takie prawie gotowe oscypkowe wrzeciono moczy się następnie przez dobę w solance i układa pod dachem bacówki. Tam wędzi się w zimnym dymie z palonego wewnątrz niewielkiego ogniska i dojrzewa, nabierając przez okres od kilku do kilkunastu dni specyficznego zapachu i jasnobrązowego koloru o herbacianym odcieniu. Dojrzały oscypek jest twardy, słony, o wyraźnym posmaku wędzenia.

Specyfikacja prawdziwego oscypka wg. wniosku o rejestrację  Chronionej Nazwy Pochodzenia Geograficznego nadawanego przez Komisję Europejską:

"OSCYPEK" Nr WE: PL/00451/21.2.2005

"4.2 Opis:

"Oscypek" ma kształt dwustronnego stożka, wrzeciona. Długość od 17 do 23 cm, średnica w najszerszym miejscu do 6 do10 cm a masa od 0,6 do 0,8 kg. Barwa po przekrojeniu lekko kremowa, przy skórce ciemniejsza, dopuszcza się barwę zbliżoną do białej. Barwa skórki słomkowo-lśniąca, jasnobrązowa z delikatnym połyskiem. "Oscypek" jest wytwarzany wyłącznie w okresie od maja do września i może być sprzedawany tylko w całości.

Skład chemiczny sera zależy od długości czasu wędzenia oraz zmienia się w zależności od pór roku: zawartość wody nie więcej niż 44 %, zawartość suchej masy nie mniej niż 56 % oraz zawartość tłuszczu w suchej masie nie mniej niż 38 %."

Dlaczego taka cena?

Średnio jedna owca daje od 0,5 – 1 litra mleka dziennie, a na 1 kg sera owczego potrzebne jest od 5 -7 litrów mleka. Cena za l mleka owczego to ok 14 zł,

a średnia cena rynkowa 1kg sera owczego to 100zł! Rynek przez ostatnie lata spowodował sytuację wziętą żywcem z definicji prawa popytu i podaży.

Wg nieoficjalnych informacji miesięcznie z Podhala w zeszłym roku sprzedawano sery w kwocie ok. 2 mld zł. Zaniżona cena oraz jakość "oscypka" oraz gigantyczna produkcja serów z mleka krowiego spowodowało taką a nie inną sytuację. Prawda jest taka, że nie każdego stać na prawdziwego oscypka i nie każdy musi go mieć. Tak jak większość z nas spożywa sery z mleka krowiego tak znikoma ilość spożywa sery owcze. Za to 99% Polaków zjadła w swoim życiu "mały serek" z grilla z żurawiną mówiąc ŹLE, że to oscypek.